6 hete hangijzers van de farmamarketeer anno 2017…

Een paar weken geleden organiseerde NXT Pharma Marketing Academy haar 1e alumni-event. Een uitgebreid verslag van de inspirerende middag lees je hier . NXT Pharma kerndocent Roderick den Daas modereerde er een ronde tafel gesprek met 10 farmamarketeers met als onderwerp Wat zijn bij jullie op dit moment de hot topics en stomach stones? In de korte tijd die gegeven was pende den Daas de volgende zes hangijzers op:

 • 1
  Als eerste genoemd en met veel bijval ontvangen: COMPLIANCE. Pure stomach stone dus. Beperkt de mogelijkheden, zorgt voor traagheid en ontneemt creativiteit. Of het nou gaat om legal dat zegt dat iets niet mag, het hoofdkantoor dat per decreet uitvaardigt dat er iets niet meer mag of ZINC die als een soort Big Brother in de gaten hout of je alles wel volgens het boekje doet. Niemand had concrete tips, het lijkt er op dat hier een cursus “altijd blijven lachen” het meeste zin heeft.
 • 2
  Logischerwijs ook snel genoemd werd het hot topic “opt-ins”. Hoe vergaar je die en wat mag er nou precies wel en niet? Logischerwijs omdat dezelfde middag Astrid Amelink er een zeer boeiende inleiding over verzorgde. Die presentatie heeft de aanwezigen goed geholpen maar het blijft een flinke puzzel. Waar ook nog eens legal bij moet worden aangehaakt… En er zit druk op de ketel want over 10 maanden zal een nieuwe Europese richtlijn van kracht gaan.
 • 3
  Verwant aan het tweede punt, maar een hot topic dat de aandacht ook apart mag opeisen, is CRM. Individuele klantdata verzamelen en opslaan…. Verrijken…. Privacy-aspecten… Slim inzetten bij DM, e-mail en detailing. Het ligt allemaal op het bordje van de farmamarketeer en het is allerminst eenvoudig. Want los van genoemde aspecten moet je ook kijken naar processen, systemen en software. Doorgaans niet de strong suit van een marketeer.
 • 4
  Een leuke, of beter gezegd ingewikkelde, stomach stone die ook opgeworpen werd is de reputatie van de farmabranche alszodanig. Om de een of andere reden valt het bij dit onderwerp eerst altijd even stil en barst dan de storm los. Het is een bommetje met wel 100 lontjes. “We hebben het zelf verknalt in de jaren 90!” “Ze vinden ons geldwolven!” Iemand riep iets genuanceerds en alarmerends: “We zijn nu geen vanzelfsprekende samenwerkingspartner van zorginstelling en arts meer”. Poeh, het is nogal wat. Lijkt een haalbare kaart om dat te keren en het is een mooie ambitie voor de komende 10 jaar.
 • 5
  Ik was heel blij toen iemand zei dat we als industrie de mond vol hebben van het centraal stellen van de patiënt maar dat we eigenlijk geen idee hebben hoe we dat zouden moeten doen en dat het dus een vaak bij loze belofte blijft. Een hot topic waar je ook buikpijn van kunt krijgen. Hoeveel farmaceuten maken hier echt werk van? En hoe tastbaar, hoe zichtbaar is dat vervolgens? Zie ook een eerdere blog van de hand van Roderick den Daas.
 • 6
  De laatste hot topic die ter tafel kwam was E-health. Een containerbegrip waarvan de farmamarketeer enerzijds alles wil weten maar waarvan hij zich ook afvraagt wat hij er mee moet vanuit de positie van de farmaceut in de zorgketen. Big data, quantified self, mobile, EPD, 3-D printing en ga zo maar door. Je kunt een volle werkweek besteden aan het bijhouden van de ontwikkelingen maar niemand heeft er voldoende tijd voor.

Nou, of het een interessante ronde tafel was vraag je je nu vast niet meer af. En dit is nog maar een deel van alle hete hangijzers die er nu bij farmamarketeers leven. Den Daas daarover: “Ik had een spiekbriefje gemaakt voor het geval er weinig uit de groep zou komen. Dat was volstrekt onnodig, we hadden zo nog een uur verder kunnen discussiëren. Hoe dan ook: het leek me handig om deze issues te koppelen aan ons 6C-model, want dan heb je ook een handige kapstok om ze in een context te kunnen plaatsen. Wat heeft bijvoorbeeld te maken met de klant (Customer), wat met de kanalen (Channels) en wat met ontwikkelingen in de markt (Check)? Je ziet bij de voorgaande 6 aspecten meteen waar ze thuis horen. Maar goed, ik had er dus veel meer. Nog 12 zoals hieronder te zien. Allemaal hangijzers ‘in their own right’ zeg maar. En dit is natuurlijk nog niet alles. Maar wel een hele leuke lijst om eens in je team te bespreken. En te bekijken met welke 5 of 6 je iets wilt doen. En wie er dan wat mee gaat doen. Wat verdient aandacht? Wat verdient zelfs beleid? Wat laat je even voor wat het is? Dit is het overzicht:

Ik voel nog meer blogs aankomen!

Roderick den Daas
Kerndocent NXT Pharma Multichannel Marketing Expertclass

>