• Home  / 

Unieke Masterclass: Service Design Thinking in Pharma

Marketing-, klantdata & opt-ins: wat mag wel en niet na mei 2018?

‘De niet bezoekbare huisarts’ – een vaak gehoorde term in farma en een van de mooiste voorbeelden van niet klantgericht denken. Inderdaad, veel huisartsen willen niet meer bezocht worden door Farma. Want tijd is in de huidige huisartspraktijk zo ongeveer het meest schaarse goed. En ja, dan is tijd besteden aan iemand van Farma die meestal een promo verhaal komt vertellen, het eerste dat je schrapt… Sterker nog, de NHG adviseert zelfs geen artsenbezoekers meer te ontvangen. Toch heeft ook de huisartsen doelgroep een kennisbehoefte, willen zij het beste voor hun patiënten en willen zij wel degelijk op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen. Zo ook andere medische beroepsgroepen zoals specialisten, verpleegkundigen en POH’ers.

Service design thinking in farma; een andere manier van denken en werken

Farma marketeers, sales managers en vooral ook de buitendienst moeten weer nadenken over de wijze waarop de gesprekken die zij voeren met onder andere huisartsen weer waardevol worden. In zekere zin moet nagedacht worden hoe de dienst (service) die zij leveren waardevol is en in hoeverre het nadenken hierover geen continue aandacht behoeft. De weg terug naar een relatie waarin ‘trust & engagement’ belangrijke elementen zijn vraagt om het opbouwen van daadwerkelijk begrip en empathie voor de wijze waarop huisartsen hun patienten helpen.

Service Design Thinking is een ‘human centered’ manier van werken gericht op het opbouwen van begrip rondom complexe problemen. Iteratie hierbij is belangrijk om te komen tot ideeën, producten en service concepten die oplossingen bieden in dergelijke complexe omgevingen.

Training

​De Service Design Thinking in Farma training is erop gericht de deelnemers in een actief ‘learning by doing’ programma mee te nemen in de wijze waarop Service Design Thinking helpt waardevolle diensten te ontwikkelen. Aan de hand van een concrete ‘challenge’ werken we met een aantal typische Service Design Thinking tools, die ervoor zorgen dat de eindgebruiker nooit uit het oog wordt verloren. De typische fasen ‘exlpore. design, build/implement’ worden doorlopen uitmondend in het bouwen van een eerste rapid prototype. De ‘challenge’ wordt in samenspraak met een aantal huisartsen opgebouwd. Het daadwerkelijk onderzoek doen bij deze huisartsen is een belangrijk onderdeel van het programma.

Wat je leert

​De Service Design Thinking training biedt de deelnemers de volgende uitkomsten

 • check
  ​Begrip van Service Design Thinking tools en activiteiten
 • check
  ​Gevoel voor Service Design Thinking mindset
 • check
  ​Ideeën voor gebruik van Service Design Thinking in je werk
 • check
  ​Alle presentaties en tools in electronische vorm

​Programma

Dag 1
09:00 uur Welkom
10:00 uur Introductie in Service Design Thinking
11:00 uur Onderzoek
12:30 uur Lunch (inbegrepen)
13:30 uur Onderzoeken data met typische DT tools.
17:00 uur Reflectie en Wrap up
17:30 uur Einde

Dag 2
09:00 uur Welkom en Reflectie
10:00 uur Idee vorming
11:00 uur Service Design Thinking in je dagelijkse werk
12:30 uur Lunch
13:30 uur Rapid Prototyping en Storytelling
16:00 uur Presenteren van Service Concepten
16:30 uur Reflectie
17:30 uur Einde

​Tools

De volgende tools zullen tijdens de training aan de orde komen:

Stakeholder Mapping is een handige tool om een overzicht te krijgen van het ‘eco-systeem’ rondom het vraagstuk. Stakeholders zijn belanghebbenden in het proces. Door haar onderlinge krachten te analyseren ontstaat een beter begrip voor ieders opstelling.

Value Network Mapping legt de nadruk op wat de verschillende stakeholders onderling met elkaar aan ‘waarden’ uitruilen. Met welk belang nemen zij deel aan het proces? Deze analyse biedt gedetailleerde inzichten in de onderlinge verhoudingen en samenwerkingen.

Customer Journey Mapping maakt het mogelijk om in de schoenen van eindgebruiker te gaan staan. Door in detail de verschillende onderdelen van een zogeheten klantreis op een rij te zetten, dompel je jezelf onder in hun belevingswereld. Je komt zo dichterbij de werkelijkheid en leert wat mensen echt nastreven en hoe ze dat realiseren. Je krijgt inzicht in hun beslissingsprocessen en waar verwachtingen en realiteit samenkomen.

Service Scenarios zijn zeer handig om de vernieuwde services te visualiseren, door de ogen van de klant. Door een concept praktisch en concreet te maken ontstaat vaak een hernieuwde dialoog over het concept. Deze tool is ideaal om dit proces te begeleiden.

Alle toegepaste tools zijn voor de deelnemers direct na de training beschikbaar en gratis te gebruiken.

De video geeft je een idee van een van onze uitgebreidere Design Thinking trainingen.

​Trainers

Tim Schuurman, mede-oprichter van DesignThinkers Academy. Een enthousiaste en ervaren facilitator van Design Thinking projecten en trainingen. Ervaring in grote verscheidenheid organisaties en culturen.
Rutger van der Lee, oprichter van NXTPharma. Een inspireerde en ervaren spreker en trainer. Opererend in de zorg en meer specifiek in de Farmaceutische industrie.

Praktisch

Marketing-, klantdata & opt-ins: wat mag wel en niet na mei 2018?

 • Locatie: ​DT Academy, Nieuwe Leliestraat 13, 1015 SH Amsterdam, +31 (0)20 471 00 70
 • Investering: ​€ 1.695,= (inclusief lunch, snacks en drankjes). Prijs is excl. BTW. Kortingen beschikbaar voor zelfstandigen, groepen of NGO’s.
 • Duur: 2 dagen van 09.30 - 16.30 uur 
 • Data: Via DatumSelector
>